Tuesday, January 25

blog perlu bayar cukai.....


Oh! Media Jabatan Penerangan Malaysia dah keluarkan arahan."Pengendali Blog/Forum perlu istihar perolehan online kepada LHDN. Mengikut Akta Cukai Pendapatan 1967 dibawah seksyen 7 iaitu hasil pendapatan mereka melalui internet juga perlu dibayar cukai."p/s: orang tak cukup tidur cari duit melalui blog/forum, senang-senang depa minta cukai. Nak kata ada sponsor bil internet, takde la pulak kan..

5 hours ago ·  · Dislike · 



nih cerita mengejut kan.......
aku dapat dari facebook OH MEDIA.....
real ke wei?????
blogger kena bayar cukai?????
mak aiiiiiiiii....
 if its real...
nak bayar pakai pa....
pendapatan nuffnang pun ciput...
lau terpaksa bayar gak makna nye terpaksa jadi pengiklan free la blogger2 kat malaysia nih.......
hmmmmmmmmmmmmmmmmmmm....
xsuka2......

3 comments:

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

biar betul? haishh, mksudnya berblog pun kena bayar lah?

nieza said...

ye kot.....

ntah betul ke tak....

tp kat radio pun ada cerita sal blog2 nih...

Qi_Cinoi.Lavigne said...

1st of all la, LHDN., napa kita bayar cukai?
sebab pendapatan kita lebih dari certain2 amount yang mewajibkan kita membayar cukai.

sama juga dengan blogging. klu blogging kita ni dpt pendapatan lebih dr sekian2 rm ribu ringgit, yang mewajibkan kita bayar cukai, maka kita kena byr la.

sama juga dgn pndapatan lain, slain blog, apa2 juga pndapatan kita, klu melebihi garis2 yg dorg tetapkan, kena la byr cukai, stiap nilai ringgit dan harta kita kena isytiharkan. mcm tu.
bkn setiap org yg blogging kena byr cukai ok! so dont worry.